Over de Projectprijs

introductie-inline

De Reynaers Projectprijs bestaat al ruim 25 jaar. Sinds 1997 passeren diverse projecten de revue. Deze projecten zijn zeer uiteenlopend in visie, design en uitvoering: van een eenvoudige sfeervolle tuinkamer tot de renovatie van een oude monumentale watertoren. Of een nieuw, modern woongebouw dat voldoet aan alle hedendaagse eisen op gebied van isolatie en comfort.

“Bij Reynaers Aluminium zijn we enorm trots op de diversiteit in gebouwen die met onze systemen zijn gerealiseerd”, vertelt Hans van der Looij, Sales & Marketing Manager. In 1997 stond hij aan de wieg van de projectprijs. Na al die jaren is hij nog steeds actief betrokken bij de prijs. Hij is lid van de vakjury: “De jurering is voor mijn saleshart wel een uitdaging. De vakjury beoordeelt op architectuur en de toepassing daarin van de aluminium gevelelementen. De hoeveelheid aluminium in een project is niet relevant in die context”.

Geen persoonlijke top 10

De vakjury zag in al die jaren de meest uiteenlopende projecten voorbij komen. “Mensen vragen me wel eens wat ik het mooiste gebouw vind dat er gemaakt is met Reynaers Aluminium. Maar ik heb geen persoonlijke top 10 of zo. Ik ben vooral trots op de creativiteit van architecten en technische kennis van gevelbouwers. Zij dagen ons namelijk uit om de grenzen op te zoeken, om onze materialen en diensten steeds weer te verbeteren. Samen maken we gebouwen waar mensen willen wonen, werken en recreëren. Eentje daarvan wint de Reynaers Projectprijs en het is uiteindelijk het publiek dat bepaalt welk project dat is.”

Nieuwe opzet in 2023

Ook de jurering veranderde in de loop van de jaren. Tot aan de vorige editie selecteerde de vakjury uit de inzendingen 10 projecten. De publieksjury mocht daarna stemmen op deze 10 genomineerden. “In 2023 is gekozen voor een nieuwe opzet. De vakjury kiest uit de vier categorieën één winnaar per categorie. Deze winnaars gaan de strijd met elkaar aan. Uiteindelijk kiest het publiek hun favoriet. Die wordt verkozen tot publiekswinnaar van de Reynaers Projectprijs.”

Goed architectuur-doel

Sinds 2012 is er ook een goed architectuur-doel verbonden aan de Reynaers Projectprijs. Van der Looij: “Onze passie voor architectuur koppelen we aan een goed doel dat in overleg met de winnende architect wordt uitgekozen. Aan dat doel doneren we 2.500,00 euro.”